Interviu inedit cu una dintre puținele organizatoare cu adevărat profesioniste din România: Andrea Ingrid Sârbu Lőrincz

În timp ce îți reevaluezi lucrurile și îți organizezi casa, pui bazele unei transformări uriașe. M.K.


Ce este ordinea? Cum facem ordine? 

Andrea I.S.L.: Ordinea este de fapt un proces de autocunoaștere. Cred că mulți sunt descurajați de gândul de a face ordine pentru că au mai încercat și succesul nu a fost pe măsură, astfel subiectul a devenit din ce în ce mai dezamăgitor.  A devenit un fel de tabu: “eu nu sunt în stare să fac asta, eu sunt incurabil de dezordonat/ă”. După părerea mea, nu există persoane dezordonate, ci doar oameni cu concepții organizaționale speciale. Desigur, există metode și tehnici eficiente și funcționale, dar este nevoie de un pic mai mult de cât atât: de o notă personală pe care trebuie să o adăugăm, de la noi, însemnând că trebuie să ne impunem acest lucru ca pe o filosofie de viață, nu pe baza unui set extern de reguli, conform cărora: aici, și așa trebuie organizat, ci în conformitate cu personalitatea și necesitățile noastre. Atunci, când apelează cineva la mine, ca organizator profesionist, primul lucru este să discut cu el/ea despre personalitatea lui/ei, despre obiectivele pe care, el sau ea, le are în viață, despre gestionarea timpului, apoi urmează să lucrăm împreună în spațiu și timp.

Care este metoda ta de abordare și care este impactul acesteia asupra clienților?

Andrea I.S.L.: Tocmai din considerentele descrise mai sus, am dezvoltat o metodă a mea, în abordarea ordinii, în care primul pas este întotdeauna descoperirea persoanei: prin discuțiile avute cu aceasta, o observ, încerc să îi dezvălui obiceiurile de zi cu zi, procesele de viață, dinamica familiei, modul în care acestea funcționează ca un întreg, în interiorul căminului lor. O mare parte a conflictelor provin din faptul că fiecare membru al familiei percepe ordinea și organizarea într-un mod diferit. Când realizăm acest lucru, putem începe a fi mai toleranți și mai înțelegători în ceea ce privește concepția de ordine și organizare a fiecărui membru al familiei. Mie, nici nu îmi revine altceva de făcut în această a doua fază, decât să dezvălui soluțiile de organizare existente din care fiecare membru al familiei își alege sistemul care i se potrivește ca personalitate. Se vor expune metodele alese de fiecare membru și se va discuta despre aceasta, în familie.  Frumusețea în tot acest proces este că nu va exista o singură regulă impusă ci fiecare își va impune propria regulă. 

Cel mai frumos feedback pentru mine este atunci când acei clienți care cred despre sine că sunt niște dezordonați incurabili îmi povestesc că această abordare i-a ajutat, iar acum chiar le face plăcere să facă ordine și chiar și menținerea ordinii le este mult mai la îndemână.



Chiar are efect metoda Marie Kondo? Cum se poziționează clienții în privința ordinii și a menținerii ordinii?

Andrea I.S.L.: Marie Kondo este un nume de referință în acest domeniu, a creat o filosofie proprie în domeniul ordinii. Adevărul este că prefer să lucrez cu oamenii care știu câte ceva despre ea și metodele ei, poate le-au și încercat, dar fără mult succes. Sunt elemente în procesul de sistematizare care funcționează foarte bine, dar depinde foarte mult individ. Suntem mulți care, cumva nu ne putem încadra în sistemele perfecte, dar și pentru noi există sisteme funcționale care să ne umple viața de bucurii. Oricum procesul nu se oprește la găsirea metodei noastre de organizare/sistematizare, dincolo de aceasta, este despre a reuși să menținem schimbarea în timp, să ne schimbăm în înăuntrul nostru, pentru a ne face viața mai ușoară, mai transparentă, mai eficientă, și mult mai fericită. Ordinea este un subiect mai profund decât ai crede la prima întâlnire !

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cum să creezi personalitatea căminului tău

Funcționalitate și confort