Funcționalitate și confort

 


 

Căminul nostru nu ar trebui să fie showroom de mobilier stilat și scump, lipsit de viață, ci un spațiu confortabil în care să poți să te bucuri de clipe relaxante. 

Trendul face, ca mulți dintre noi, să se inspire din reviste de renume, să folosească formule futuriste pentru designul interior, dar uită că scopul principal al mobilierului este de a servi o nevoie zilnică. 

 

Interiorul confortabil este egal cu oameni sănătoși și fericiți, iar un interior confortabil se obține prin design potrivit personalității și funcționalitate.

 

Trebuie să subliniem, acum, mai mult ca oricând că designul și funcționalitatea sunt concepte interconectate și indisolubile. 

 

Designul interior, credem noi, se bazează pe o înțelegere a acțiunilor, rutinelor noastre zilnice.

 

Ce este funcționalitatea când vorbim de un interior?

Interiorul funcțional este acel spațiu în care ne simțim confortabil și atunci când efectuăm rutina zilnică, adică un interior funcțional înseamnă să avem suficient spațiu de depozitare, zone funcționale pentru ca de exemplu pentru călcarea hainelor, că fiecare ușă și dulap se deschid-închid ușor și ne putem deplasa în apartament fără a dărâma lucrurile din jur. 

 

Cum să ne facem interiorul funcțional și confortabil?

 

Sfat # 1 Însumarea rutinei noastre zilnice 

Primul nostru sfat este să încercați să determinați toate acțiunile pe care le întreprindeți în interiorul casei voastre, zilnic. Credem că acest pas, este unul fundamental pentru planurile de proiectare. Scopul ar fi de a crea, în cele din urmă, zone cu mai multe funcții pentru a maximiza spațiul disponibil.

 




Sfat # 2 Crearea de spațiu liber

Există nenumărate posibilități de a îmbunătăți funcționalitatea interiorului și de cele mai multe ori trebuie doar să mutați mobilierul pe ici pe colo, fără mari investiții financiare.

Abundența spațiului liber este ceea ce definește și îmbunătățește funcționalitatea interiorului. Există o zicală veche ungurească, care zice că, ordinea este sufletul tuturor lucrurilor (rend a lelke mindennek, în limba maghiară) și putem afirma, că prin ordine putem crea funcționalitate. Cum? Totul trebuie să aibă locul lui. În acest sens, dulapurile înalte, dulapurile încorporate ne ajută să folosim înălțimea maximă a încăperii, astfel eliberând spațiul util al camerei. De asemenea, dulapurile ascund dezordinea ! Așadar, achiziționarea mobilierului cu mult spațiu de depozitare face apartamentul mai funcțional, mai mult, proiectarea unor astfel de spații de depozitare, în defavoarea achiziționării unora din showroom-uri, sunt o variantă și mai bună, având în vedere că acestea se vor proiecta exact pe spațiul pe care îl dețineți, adaptat la nevoile voastre.

 

 




Cum spuneam mai sus, ordinea este un instrument foarte puternic și pentru a argumenta în favoarea acestui lucru, doresc să vă prezint o metodă foarte eficientă de a face ordine, de fapt, filosofia ordinii după Marie Kondo. Sigur ați auzit deja de micuța japoneză, care prin filosofia dezvoltată de ea, bazându-se pe vechile filosofii japoneze, reușește să ducă acest instrument, de a face ordine, la un alt nivel. Iată cum:

 

Metoda KonMari de a face ordine

Metoda KonMari este o metodă simplă, dar eficientă de aranjare, de a face ordine, asigurându-vă că nu veți mai recidiva niciodată la dezordine. Metoda, folosește un criteriu unic de selecție a lucrurilor care urmează a fi aranjate, și anume, alegerea acelor lucruri care stârnesc bucurie, sentimente pozitive! Astfel, niciodată nu veți alege acele lucruri la care trebuie să renunțați, ci mai degrabă alegeți acele lucruri, care doriți să le păstrați, din anumite motive personale, adică acelea care stârnesc sentimente pozitive. Prin aranjarea lucrurilor, vă puteți reseta viața și vă puteți petrece viața înconjurat de oameni și de lucruri care vă încarcă pozitiv (https://konmari.com/about-the-konmari-method/).

 

De ce să facem ordine?

A face ordine este un instrument puternic, al cărui obiectiv final nu este obținerea ordinii, spune  Marie Kondo, ci adevăratul scop al acestuia este de a elimina dezordinea, astfel încât să puteți trăi viața pe care o doriți. Folosind  metoda KonMari în a face ordine, nu ai de ales, trebuie să-ți asculți vocea interioară, pentru că atunci când te decizi că ai nevoie de ordine, de fapt cauți răspunsul la întrebarea cum dorești să îți trăiești viața. În timp ce îți reevaluezi lucrurile și îți organizezi casa, pui bazele unei transformări uriașe. 

Aceasta este magia de a face ordine! 

(https://konmari.com/what-is-konmari-method/).

 

Sfat # 3 Crearea echilibrului

Un interior funcțional menține echilibrul între piesele de mobilier și elementele de decor. Orice element de mobilier sau decor are greutatea sa vizuală. 

O soluție simplă pentru un interior elegant și funcțional este utilizarea mobilierului mobil, cum ar fi noptierele, fotoliile, scaunele, și diverse standuri. Aceste elemente mobile nu vor îngreuna bugetul dar, vă vor ajuta să adăugați unicitate compoziției, creând acel echilibru între funcțional și estetic. 

 

Sfat # 4 Contrastul potrivit

Contrastul, este un alt principiu de bază al designerilor de interioare. Micile detalii pot adăuga acel kick designului. Mă gândesc aici la materiale de finisare, la texturi de țesături, vopsele, etc.. 

Dar, să nu uităm nici de utilizarea tehnicilor de iluminat decorativ. Iluminatul decorativ poate  fi realizat prin lămpi care creează un efect de iluminare neobișnuit sau lămpi cu design modern, care pot transforma cu totul un interior. 

 



Stilul și starea de spirit vor influența în mod clar designul căminului, dar funcționalitatea pieselor, ar trebui să determine cumpărarea sau păstrarea acestora.  Menținerea echilibrului între aspect și utilitate este ceea ce trebuie să predomine. 
Fiecare încăpere trebuie să aibă un punct focal.  Unele încăperi au, în mod natural, un astfel de obiect central unde se focalizează privirea, cum ar fi un șemineu sau un perete de sticlă, cu toate acestea, în alte încăperi, acest lucru trebuie creat.

 



 

Reflectarea personalității 

Astăzi, tendințele în designul interior sunt acelea prin care reflectarea personalității joacă un rol esențial, pun accent pe echilibru și storytelling. 

În aceste vremuri de incertitudine, avem nevoie de o casă în care să găsim confort și siguranță în același timp. 

Decorul caselor de astăzi nu este doar despre utilitate și funcționalitate, ci și despre personalitatea noastră. Astăzi, nu ne mai limităm să dăm o singură funcțiune unei încăperi, ci mai degrabă ne place să experimentăm cu, colțuri funcționale, în spațiile noastre. Cu această filosofie, care ne dă libertatea de a trăi și de a ne exprima prin fiecare colțișor al căminului, și mobilierul modern a evoluat în sisteme, care integrează diverse piese de mobilier cu mai multe fațete, permițând utilizatorului să se adapteze rapid la o nouă activitate în același spațiu, cu doar câteva trageri, împingeri sau schimbări.

 

 



Pentru mai multe sfaturi utile în legătură cu funcționalitatea sau orice alt element de design interior vă așteptăm pe pagina noastră de Facebook https://www.facebook.com/flowinteriorsdesign sau la telefon: 0730 040 214

 

 


 

 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Interviu inedit cu una dintre puținele organizatoare cu adevărat profesioniste din România: Andrea Ingrid Sârbu Lőrincz

Cum să creezi personalitatea căminului tău